1310406.jpg

Herkuteltiin muutama viikko sitten erilaisilla tapas herkuilla. Kuvassa etualalla lihapullia, kipakoita perunoita ja takana paistettua chorizoa ja leipäkuutioita. Lisäksi tarjolla oli marinoituja valkosipulinkynsiä, valkosipuliaiolia, paahdettuja manteleita ja espanjalaista tortillaa. Kaikki ohjeet löytyivät Maittavat tapakset-kirjasta lukuunottamatta lihapullia, jotka olivat ihan perus pyöryköitä.Tein annokset vähän pienempinä kuin ohjeessa enkä käyttänyt ihan kaikkia aineksia.

Kipakat perunat (6 annosta)

1kg kuorimattomia perunoita

oliiviöljyä

merisuolaa

chiliöljy:

vajaa 2 dl oliiviöljyä

2 halkaistua pientä tulista chiliä tuoreena

1 tl tulista espanjalaista paprikajauhetta (käytin ihan tavallista)

tarjoiluun: aiolia

Chiliöljy: Kuumenna öliiviöljy ja chilipaprikat kuumalla lämmöllä, kunne chilit alkavat sihistä. Ota pannu pois liedeltä ja sekoita siihen paprikajauhe. Anna jäähtyä ja kaada öljy sitten nokalliseen kaatimeen.

Kuori, huuhtele ja kuivaa perunat. Leikkaa ne paloiksi. Kaada oliiviöljyä isolle paistinpannulle niin että pohja peittyy. Laita pannulle yksi perunanpala ja kuumenna täydellä lämmöllä kunnes peruna alkaa sihistä. Lisää pannulle perunoita sen verran, että niille jää liikkumistilaa ja kypsennä 15 min kullanruskeiksi ja rapeiksi. Kypsennä perunat tarvittaessa useammassa erässä. Valuta kypsät perunat talouspaperin päällä ja ripottele pinnalle merisuolaa. Jaa perunat tarjoilua varten 6 lautaselle ja lisää jokaiseen annokseen loraus aiolia. Kaada chiliöljy päälle ja tajoa lämpinä. Itse tarjoilin aiolin erikseen.

Paistettua chorizoa ja leipäkuutioita (6-8 annosta)

200g kuorittua chorizomakkaraa (mieluiten pehmeää)

4 ohutta maalaisleipäviipaletta (käytin ranskanleipää)

oliiviöljyä paistamiseen

3 silputtua valkosipulinkynttä

2 rkl pilkottua, tuoretta silopersiljaa (ei käyttänyt)

paprikajauhetta koristeluun (unohdin)

Paloittele chorizo n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi ja leikkaa leipä kuorineen n. 1 cm kokoisiksi kuutioiksi. Laita suureen paistinpannuun reilusti oliiviöljyä (niin että pohja peittyy) Kuumenna öljy, lisää valkosipulit ja kypsennä n. ½-1 miun tai kunne valkosipulit ovat saaneet vähän väriä. Lisää pannuun leipäkuutiot ja paiste ne kullanruskeiksi ja rapeiksi. Lisää chorizo ja kypsennä 1-2 min. Nosta leipäkuutiot ja chorizoviipaleet valumaan talouspaperin päällä. Ripottele pinnalle persiljaa.